Denken te voelen en Intuïtie
Onze intuïtie is een nauwkeurig beschouwende denker
Het woord intuïtie komt van het Latijnse woord ‘intueor’. Dit betekent ‘met de geest nauwkeurig beschouwen’. En dat is precies wat we vaak niet genoeg doen: nauwkeurig beschouwen.
Onze zielsbestemming en de weg ernaar toe kan beter gevonden worden op basis van aanwijzingen van de aandachtige beschouwer in ons die niet wordt verblind door het EGO denken.
Ons denken bestaat uit twee onderdelen, een snelle denker en een langzame, vaak onbewuste, beschouwer. Onze snelle denker is ons bewuste brein dat behoorlijk overschat wordt. De langzame beschouwer, die we een onbewuste denker kunnen noemen, is veel slimmer en kan meer informatie verwerken en beoordelen. Deze beschouwer put uit heel veel informatiebronnen op individueel en collectief niveau.
Alle informatie en alle antwoorden die we nodig hebben zijn al aanwezig in de wereld om ons heen. De nauwkeurige beschouwer geeft je de juiste antwoorden op je vragen, los van EGO belang. Die zijn direct of confronterend, soms onlogisch en altijd oordeelloos.
Ons onbewuste denken is veel slimmer dan ons rationele brein. Deze laatste wordt vertroebeld door EGO zaken en is per definitie beperkt. We geven ons rationele brein te veel waarde. Een zuivere impuls van binnenuit wordt vaak teniet gedaan door ons rationele brein dat anders WIL, VINDT of WENST, maar niet alle informatie heeft. En niet altijd het beste voor heeft met onze zielsbestemming.
Intuïtie is her-innering en her-kenning
Intuïtie kan gebaseerd zijn op een her-innering of her-kenning, op jarenlange expertise en ervaring. Je mind herkent patronen op een onbewust niveau. En als je net als ik de overtuiging hebt dat het leven meerdimensionaal is, dan zou dat ook her-innering of her-kenning kunnen zijn uit andere tijden.
Intuïtief weten wat te doen in bepaalde situaties is ingegeven door ervaringen van nu of uit een andere tijd. Zoals bijvoorbeeld in beroepen waarin je soms in een fractie van een seconde een juiste handeling moet doen. Deze intuïtieve handelingen zijn gebaseerd op patroonherkenning uit ervaring of h-ervaring. Het zit in je onbewuste ingebed.
Onze nauwkeurige onbewuste denker de ruimte geven in ons leven is van onschatbare waarde. En dat doe je door het vragen en opdrachten te geven waarmee het onbewust aan de slag kan. Je bemoeit je er dus verder niet mee!
Daarom is het heel goed om bij complexe (niet spoedeisende) zaken met een zekere emotionele lading waarin een beslissing moet worden genomen, er eerst een nachtje over te slapen of om het even te laten liggen en iets anders te gaan doen. Zo krijgt onze aandachtige beschouwer de kans om zijn werk te doen. Je krijgt dan antwoord vanuit je intuïtie.
Dat is moeilijk en kan spanning geven. Hieronder een korte film van 7,5 minuut over de spanning tussen intuïtie (onbewust weten) en EGO denken. Spaanstalig, en Engels ondertiteld.
Bijvoorbeeld, stel dat je werkeloos bent en je zoekt een baan. Je hebt best helder wat je zoekt en wat bij jou zou passen. Dan heb je twee sollicitatie gesprekken. Allebei de banen zijn in principe in basis geschikt, maar de een meer dan de ander. De minder geschikte is verder reizen, maar je krijgt meer salaris en het gesprek verliep vlot. De meer geschikte baan is dichterbij, minder goed betaald, heeft meer vrijheid, maar het gesprek verliep stroever.
Wat ga je doen? Als we afgaan op ons eerste gevoel dan lopen we kans te weinig rekening te houden met het feit dat ons gevoel per definitie gekleurd wordt door ons denken. We baseren ons op aanwijzingen (bijvoorbeeld een vlot lopend gesprek) dat eigenlijk niets zegt over wat voor ons de meest geschikte baan zou zijn. Als iets alleen goed voelt, mag je toch ook nog even nadenken. Wat vond je ook al weer belangrijk?
Je hoort zo vaak: 'mijn gevoel zei dat... ' Maar ik vraag je: 'wie is er aan het woord?' Je intuïtie of het EGO.
Het EGO wil dingen als aardig gevonden worden, gestreeld worden, belangrijk zijn, gezien worden. Het EGO denkt in kaders. Als je een goed gevoel kreeg in het ene gesprek wil dat nog niet zeggen dat die baan het meest geschikt voor je is. Mischien kun je met zoiets als bijvoorbeeld daten of een partnerkeuze een zelfde parallel trekken.
Bij alle beslissingen waar vergeleken moet worden doet het EGO ook mee en kan het zich verpakken in een gevoel dat zegt dat je op je gevoel moet afgaan. Alertheid is geboden want je weet nu dat dit niet perse intuïtief het juiste voor je is.
Hartelijke groet,
Patricia
Inspiratie voor dit thema haal ik uit:
Ap Dijksterhuis- Het slimme onbewuste
Vera Helleman- Moeiteloos jezelf zijn. Ontwaken in een nieuw bewustzijnsperspectief
Daniel Kahneman- Ons feilbare denken. Thinking, fast and slow
en flarden uit allerlei andere boeken die ik in de loop der jaren gelezen heb.