Voeding voor de ziel
Er gebeurt in mijn leven momenteel iets wat je kunt vergelijken met denken dat je een broodjeszaak instapt en het blijkt een exclusief vijfsterren restaurant te zijn. Wat doe je dan?
De laatste maanden heb ik steeds meer behoefte gekregen aan voeding voor mijn eigen spirituele ontwikkeling. Mijn maag begint leeg te raken en ik heb honger naar inspiratie. Nu mijn verplichte medische basiskennis opleiding ten einde loopt was ik al aan het kijken naar een cursus of opleiding die mij voeding zou kunnen geven. In mijn leven zit ik in een heerlijke flow en daarvoor wilde ik ook een coach opzoeken (die zelf therapeut is) met wie ik af en toe eens kan sparren.
Ik heb niet direct een concrete vraag voor de coach, het is meer een behoefte. Ik heb honger en loop zijn ‘broodjeszaak’ binnen. Trouwens niet toevallig díe broodjeszaak. Ik doe veel vanuit intuïtie en veel in samenwerking met innerlijk luisteren naar wat er zich in mij laat horen. Van deze broodjeszaak had ik ooit vernomen, deze kwam nu herhaaldelijk in me op en mijn innerlijke stem zei dat ik daar moest zijn.
Ik stap dus naar binnen en ik verwacht een vitrine vol belegde broodjes, met een vriendelijke mijnheer erachter, eventueel een paar tafeltjes en de mogelijkheid voor koffie. Maar niets van dit alles. In plaats daarvan word ik welkom geheten door een Chef-kok, hij vraagt me plaats te nemen. Hij vraagt me niet wat hij voor me kan doen, maar begint zelf te vertellen aan de hand van wat hij ziet: wie ik ben, wat ik tot nu toe heb gegeten, wat zwaar op de maag lag en misschien nog ligt, wat verteerd is en wat wellicht een goede aanvulling op mijn menu zou zijn. Het wordt vervolgens een gelijkwaardige dialoog waarin we onze menu’s uitwisselen en waarin we ontdekken dat we veel dezelfde smaken hebben.
Als het klaar is stap ik naar buiten, ik heb geen broodje gegeten en toch ben ik helemaal gevuld. De dagen erna voel ik dat ons gesprek een diepere behoefte en een grote honger heeft losgemaakt en dat ik een keuze heb gekregen. Ik kan terug gaan en de broodjes eten die hij ook heeft, maar alles in de geur en sfeer van de zaak maakt dat ik weet dat hij mij een vijfsterren maaltijd kan voorzetten. Maar dat is wel voeding van een geheel andere orde.
Voor een vijfsterren maal moet ik de hele middag de tijd nemen, het eten komt in kleine porties op prachtig opgemaakte borden met een passende wijn erbij. Het is een palet aan smaken, ieder hapje vraagt de aandacht die het verdient. Het is een genot voor alle zintuigen. Deze zintuiglijke overvloed gaat in alles doorsijpelen. Maar het kost ook wat. Het vraagt onvoorwaardelijke aandacht en energie. Na de maaltijd zijn er vele uren verstreken en kunnen bepaalde afspraken misschien niet meer doorgaan of mijn behoeften kunnen op basis van nieuwe smaakervaringen zijn veranderd. Van een broodje ben ik redelijk zeker, een vijfsterrenmaal vraagt overgave aan de Chef-kok.
Ik heb mijn keuze gemaakt, onbewust meteen al, toen ik de eerste keer naar buiten stapte. Ik realiseerde me dit echter pas goed in de dagen daarna. Tekenen van synchroniciteit dwarrelen al maanden om me heen. Ik heb in meditatie en rituelen aan de kosmos gevraagd om een aantal ontwikkelingen in mijn leven en ik zie ze nu allemaal stuk voor stuk samenkomen in de keuze waar ik nu voor sta.
Ik ga voor de vijfsterrenmaaltijd. Ik weet nog niet wat het me gaat kosten, maar ik weet zeker dat het me ongelooflijk goed en hoogwaardig zal voeden. En dat was tenslotte wel mijn vraag.
Hartelijke groet,
Patricia